Често задавани Въпроси и нашите отговори

Ако желаете може да зададете ващият въпрос и ние ще ви отговорим!
Колко KW мощност ми трябва за да отоплявам домът си?

1 KW мощност може да стопли 18-20 кубични метра пространоство, което се равнява на 8 квадратни метра площ, ако се приеме че нормалната височина на стаите е 2.70м. Трябва също да се има в предвид че дизайнът на системата и изолацията стените могат да дадат отклонение от формулата. За да е по сигурно е желателно професионалист да направи оценката на вашите нужди. Ако пък решите сами да си изберете, хубаво е да се добавят няколко KW отгоре при избора на камина, така че да може да не се претовари в случай на много студени дни.

Колко пари си спестявам ако ползвам Bronpi пелетни камини?

Ако се приеме че годишния разход на енергия за отопляването на 100 кубични метра е 12,000 KW.

  • Дърва  70 лв./м3 при енергия ~ 1500 KW/м3; КПД 75% == 745лв/годишно но не е автономно!
  • Инветрорен Климатик Клас А 0,20 лв./kWh; СОР 300 == 800 лв/годишно но отоплява 1 стая
  • Пелетна камина BRONPI 0.35 лв/кг при енергия ~ 5 КW/кг; КПД 95% == 830 лв/годишно
  • Природна Газ при цена 0.076 лв/KWh; КПД 95% == 960 лв/годишно
  • Пропан Бутан Газ 0.96 лв/л при енергия 7.5 KW/л ~ 0.12 лв/KW == 1 440 лв/годишно
  • Дизел за отопление 1.88 лв/л при енергия 10.8 KW/л ~ 0.17 лв/KW == 2 088 лв/годишно
  • Печка на Електрически Ток 0.20 лв/KW == 2 400 лв/годишно
Ако си закупя камина от вас може ли сам да си я инсталирам ?

Препоръчително е инсталацията да се извърши от специалисти защото има важни неща, които могат да оптимизират системата ви и тя да работи по ефективно. Ако следвате инструкциите за инсталация бихте могли да се справите, но нашите предложения по-принцип са с включен монтаж.

Трябва ли да си регистрирам Гаранционната Карта за да е валидна?

Няма нужда да я регистрирате при условие че картата е коректно попълнена и подпечатана от наш дистрибутор. Моля пазете си фактурата за закупуване на оборудването с гаранционната карта.

Какво са Пелети и как се съхраняват?

Пелети са гранулирани одължени пръчици направени от пресована изсушена дървена трина. Пелетите се доставят в затворени пакети за лесно пренасяне и съхранение.

Пелетите се съхраняват на сухо и проветриво място. Избягвайте места с висока влажност защото пелетите могат да поемат влажност и да се слепят един за друг и да блокират свободното падане на горивото. Също трябва да се знае че влажни пелети горят с повече дим от сухи пелети.

Трябва ли ми Комин?

Да нужен е комин Ф 80мм. Пелетните камини Bronpi са оборудвани със система OASYS, която контролира постоянно горивния процес, което позволява нормална работа и при комини с ниска тяга.

Мога ли да програмирам камината да се пуска и изключва автоматично?

Да всички модели имат вграден програматор, който позволява седмична програма за работен режим. В зависимост кой режим сте избрали камината може да се пуска и спира от 2 до 4 пъти на ден. Също може да си закупите GSM модул за дистанционно пускане и изключване ако пътувате и искате да се върнете в топъл дом или ако забравите да я изключите като ви няма за по продължително време.

Имам изградена инсталация, може ли заменя стария си котел или камина с нова пелетна камина или котел?

Повечето инсталации могат да бъдат променени така че да може да се ползва вече изградената система.

Как се определя качеството на пелетите?

Добри пелети трябва да имат сертификат по EN PLUS или DIN PLUS. Това са основните сертификати за висококачествените пелети. Пелетите трябва да са чисти от боя, лепила и други материали. Много е важно колко пресована е пелетата. Това лесно може да се тества като сложите една суха пелета в чаша с вода. Ако пелетата плува това означава че в нея има въздух и тя не е пресована достатъчно – т.е не е добра. Ако пък потъне на дъното то тя е силно пресована и е по тежка от водата за обема си – т.е. ще гори дълго и калорично.

Каква е поддръжката на една камина на пелети?

Поддръжката е главно да се почиства пепелника от пепел и други частици. Ако пелетите са с добро качество то те ще оставят много малко пепел и няма да се налага да почиствате често. С повечето модели се почиства един път седмично. Разбира се бункера не трябва да остава празен.

Задайте ни въпрос и ние ще ви отговорим

5 + 15 =